AL-FATIHAH
**************************************************
Nak Raya ke..?.
Dalam keghairahan umat Islam menyambut Hari Raya Aidil Adha, tentunya pelbagai persiapan diadakan untuk melengkapi sambutan hari yang mulia ini.. Paling utama menempah bahagian 'korban' sendiri atau ahli keluarga, bagi yang mampu. Di pagi hari raya pula, selepas menunaikan solat sunat Aidiladha, mereka akan ke tempat penyembelihan korban untuk melafaz niat dan seterusnya mengambil daging korban masing-masing untuk diagihkan kepada yang memerlukan, jika tidak diurus oleh badan-badan berkaitan.
Kebanyakan suri rumah setidak-tidaknya akan menyediakan sedikit juadah untuk santapan di hari raya, meskipun tidak semeriah Aidilfitri. Bagi yang merantau, terutama dari Pantai Timur Semenanjung, mereka akan pulang ke kampung sehari dua sebelum tibanya hari raya, kerana Hari Raya Haji ini masih meriah disambut, terutama di Kelantan dan Terengganu.
Berbalik kepada cerita hari raya, ummi sebenarnya sedih bila beraya tanpa suami tercinta di sisi. Namun begitu, demi anak-anak ummi gagahi juga menyediakan sedikit juadah untuk hidangan keluarga kecil ummi di hari raya. Ummi akan beraya dengan abang sahaja di rumah. Abang sedang dalam perjalanan kembali dari kampus dengan menaiki bas jam 9:00 malam dan dijangka tiba di rumah pada jam 11:00 malam. Adik sedang menghadapi peperiksaan SPMnya dan tidak dapat pulang beraya kerana pada hari Isnin nanti, adik akan menduduki peperiksaan Kertas Biologi, diikuti Kertas Fizik dan Kimia yang hanya akan berakhir pada 8hb Nov 2009 (Semoga Allah memberkati dan membantu adik supaya cemerlang dalam peperiksaannya). Ummi yang tidak membenarkan adik pulang, demi mengurangkan masanya terbuang di perjalanan. Ummi merancang untuk melawat adik bersama abang sebaik selepas menunaikan solat Aidiladha.
Belakang dan kaki ummi mula terasa sakit kerana berdiri terlalu lama menyiang dan membersihkan daging untuk dibuat Rendang Tok, sambil merebus nasi himpit yang menjadi hidangan 'wajib' kami pada setiap kali hari raya tiba.. Hati ummi sebagai seorang ibu diruntun perasaan tidak seronok pula jika menghidangkan sejenis juadah sahaja untuk anak-anak, sedangkan kalau babah ada di sisi, kepelbagaian itu 'wajib' walaupun dalam jumlah yang sederhana dan secukupnya sahaja untuk keluarga kami. Dalam berkira-kira untuk menyeronokkan hati anak-anak, ummi pun masaklah pulut kuning sebagai tambahan. Kali ini ummi menjimatkan tenaga (kerana kesihatan yang tidak mengizinkan), ummi hanya masak dengan menggunakan periuk elektrik sahaja, cuma ditambah minyak sapi (sebagai menggantikan santan jika dimasak secara kukusan). Cukuplah sekadar 'mengadakan' daripada tiada! Begitupun rasanya masih kekal, walaupun rupanya tidak seindah rasa..,akan bertambah enak bila ummi hidangkan bersama serunding kelak.. alkisah..!
Ummi sendiri sudah berkali-kali marching dari dapur hingga ruang tamu, melayan perasaan resah menunggu anak sulung yang tidak kunjung tiba. Berpuluh kali sudah ummi menelefon abang namun masih tidak dapat dihubungi...! Alhamdulillah adik pula sedang mengulangkaji pelajaran sewaktu ummi menelefonnya tadi. Semoga abang diberkati dan dilindungi Allah serta selamat di perjalanan. Semoga babah juga di berkati dan dilindungi Allah dari segala mara bahaya... Sayu hati ini Tuhan sahaja yang tahu. Dalam keadaan begini ummi perlu berbuat sesuatu supaya fikiran tidak berkecamuk. Tiba-tiba hati teringatkan sembang cyber dengan Hasue, anak jati Sarawak yang mahir dalam pembikinan Kek Lapis Sarawak.. Blogger Kak ina kl pun pernah menyarankan ummi mencuba jari jemari ni untuk melapis kek Bumi Kenyalang ni. Alahai.... teringin, tapi... terdaya ke ummi, dalam keadaan belakang dan kaki yang semakin sakit rasanya ni...
Ish... tak boleh jadi...! Dengan lafaz Bismillah...
Ummi pun membulatkan tekad (sebulat bola yang disepak pemain2 Kelantan dan N9 baru2 ni... (sensitif..!) Ummi mengeluarkan peralatan dan apa-apa bahan mengikut sekadar apa yang ada dalam stok di rumah... Lalu bermulalah episod pertama melapis Kek Sarawak di dapur rumah ummi yang sunyi sepi ni, sambil menunggu kepulangan anak sulung ummi. Okayy......
Light!
puan-puan yang dihormati.. Resepi kita hari ini ialah
KLS iaitu Kek Lapis Dwi Berry....
Seperti yang kita ketahui, asas dalam pembuatan
KLS adalah.. blablabla...
Bahan2nya, yaa puan2... blablabla...
Cara membuatnya adalah seperti berikut..."
1- Langkah pertama.. Mari2 mewarna dan melapis.
Komen penonton..
bawah selama 10 minit ya... Lapisan ke 2 kita
bakar dengan api atas
sahaja...
garisan menyerong ya... Tapi jari saya terseliuh kerana mencanai roti di malam raya, kita hentam saja ya..
Bakar lagi dan ulangi sehingga beberapa
lapis lagi.
" Comotnya..!"
Ini penonton yang cakaap daa..!
pada permukaan lapisan terakhir...
Berbagai corak boleh dilukiskan. Nak lukis gambar
Mikel Jeksen pun bolehh...
(Eh! Lari dari skrip la plak..!)
selama 15 minit..
Raya tahun depan la pulak..
**Kenapa permukaan atasnya cerah? : Ummi memandai-mandai (wpn tak pandai..) bubuh keju cheddar
di bawah lapisan teratas!
Sedap sangat..Lembut berkrim..!
**Ni ummi tambah semasa 'Take 5'. Pengarah pi
pekena Rendang Tok ummi dengan kopi O...
"Addaa kaa..? Dia pi padam lampu kamera smuaa..
Gelap la weyh... Anak ummi nak masuk rumah
camana niiih..?"
Selepas beberapa ketika...
"Yaa puan-puan... Kita boleh juga panggil Kek Lapis Kelantan lah ya, sebab
ada batik dan lapisannya tak senipis Lapis Sarawak...? Bolleh gituu? Ahaw..! "
Hasue dah mula kerut kening..! Ok2...Lapis Sarawak amatur, hehe...
Jangan marah dik!and CUT!!!
Dan untuk makluman, anak ummi sampai rumah pukul 2:30 pagi!!
Esoknya kami beraya di MRSM bersama adik dan kawan2nya yang senasib (Tak balik kampung laa...).
pilu tanpa babah di sisi...
~SELAMAT HARI RAYA BABAH !!!~
~We Love U sooo Much...!~
Updates on Feb 27, 2010...
Semasa nak balik kampung pada Jan 20 2010, ummi sempat buat kek Sarawak versi sendiri (kira resepi sendiri la ni).... Lepas termenung mengingatkan mak yang sakit di kampung, ummi pun mendapat idea untuk mencampurkan bijirin nestum segera (untuk kesihatan mak), cebisan kulit limau serta esen limau dan kepingan choklat Cadbury (untuk membangkitkan selera mak)..! Selain dari bahan2 ini, seperti biasalah, bahan2 kek Sarawak yang ummi masukkan termasuk telur, tepung superfine, mentega Golden Churn, perisa dan jem strawberry, perisa dan jem pandan, gula dan esen vanila...
ummi Si adik yang bercuti panjang menunggu keputusan SPMnya...
Ini pula kek Blueberry cheese yang ummi buat untuk Birthday Adik pada Dec 21 2009... Kira tayangan larut malam la ni... Al-maklumlah, orang tengah ghairah mencuba resepi kek.. Asal ada special date jer, mesti nak buat kek... Jadi tak jadi lain cerita la kan... Jangan bandingkan dengan orang yang pro, malu la... Apa pun... sekurang2nya ummi dapatlah jugak bagi anak2 dan suami makan kek hasil sendiri, walaupun ........ COMOT! Hehehe....
Komen Tentang Blog Ini:
*The tale 0f you and I*
you gave walking sticks to others
yet you yourself were limping
you offered a lending hand
but it was you who needed help
you wore shields and armours
but it wasnt the outside that needed protection
you claimed others as foes and threats
yet you stabbed your very own heart
you blamed the time for being envious
was it not you who made the clock?
you walked the road with glitters and jewels
but back in home you slept on dirt
you conquered the lands and the oceans and skies
yet you moaned and screamed in dreams
you were the king of glorious men
but you were held captive of unseen strings
you claimed yourself a proud free man
yet you were chained to your old ventriloquist>
"By the power of Truth...."
December 8, 2009 at 10:26 AM
Salam kak...honestly,kek akak nih nampak cantik sangat dah...tak macam amatur pun...macam dah biasa2 jer buat kek lapis.ke memang dah biasa nih kak??heheee...rasa mesti sedap kan?lagi2 hasil tgn sendiri...anak2 mesti bangga ngan ibunya nih..sue tumpang gembira laa kak tengok hasil tgn akak nih... pasnih leh cuba kek lain lak ek..try kek kukus ke..sebab yg kukus nih jarang orang jual sebab x tahan lama..
*sori kak lama baru sampai sini...tenet mengong kak...huhu
December 8, 2009 at 5:25 PM
To Hasue:
wlkmslm... 1st time wat kek lapis, cuba2 blajar dari buku2 yg k.sue beli & apa yg sue ajarkan kat blog sue tu.. Selama ni sibuk sgt,nak makan main beli jer..Tima kasih sue, blog sue byk mgajar akak n datangkan smangat buat sdiri kek lapis.. (Anak2 suka sgt, rasa x manis sgt n trasa lemak cheese nya.)
Post a Comment