feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

AL-FATIHAH


*************************BismillahirRahmanirRahim*************************
Bonda kak Sue
,
HAJJAH SITI AMINAH BT TAHIR telah kembali ke Rahmatullah pada Ahad, 20 Jun 2010 (7 Rejab 1431H). Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan dalam golongan hambaNya yang beriman. Amiiin... Al-Fatihah..

Terima kasih kepada yang sudi menghadiahkan Fatihah kepada bonda. Semoga Allah swt juga memberkati saudara-i...Wassalam.
Al-Fatihah...

Mari Main Masak-masak...

Labels: ,

Sejak kak sue mengikuti perkembangan blog-blog masakan rakan2 di alam maya ni.. timbul juga perasaan ingin mencuba resepi-resepi yang menyelerakan dari blog-blog tersebut... Antara blog masakan yang selalu kak sue ikuti adalah blog2 En Adnan Ibrahim (CMG), Bro Rozzan, Hasue, Fzi, Maz, Izah, Nor, kak Hanieliza dan bebarapa lagi. Bagi rakan2/family di FB, sekiranya ingin akses ke blog mereka ini sila rujuk blog list kak su di http://thecoloursofmylife-sue.blogspot.com/

Seronoknya melayari blog resepi mereka ini kerana ia banyak memberi tips masakan dan secara tidak langsung ia menaikkan semangat kak sue sebagai seorang ibu dan isteri, untuk lebih banyak mevariasikan masakan, baik dari segi lauk-pauk, nasi, mee, kek, mahu pun kuih-muih. Cuma disebabkan blog kak sue bukan blog masakan, tak perlulah kak update masakan yang kak sue telah cuba... nanti marah pulak CMG, Hasue, fzi, Maz, Nor dan lain2... sebab??? Oh, kerana followers dah beralih arah, asyik dok browse blog kak sue la pulak! Perasannyer... hehe! Sementelah, dalam proses cuba-mencuba tu ada juga yang menjadi dan ada pulak yang sebaliknya. Al-maklum, kak sue ni bukannya pro memasak... setakat cuba mengikut citarasa keluarga dan mengikut ala kadar bahan yang ada di dapur kak sue jer la.. Cuma bila ada permintaan anak-anak atau suami, semasa menyambut harijadi ahli keluarga, perayaan atau meraikan tetamu, barulah kak sue masak berbagai sket.. Pada hari2 biasa masakannya biasa saja tetapi dipelbagaikan mengikut hari dan selera keluarga...Untuk rujukan lauk-pauk dan kuih Kelantan kak sue selalu rujuk blog Menu di: http://fzmenu.blogspot.com/2010/08/kuih-putih-telortaik-itik.html


Haha... ni la ghupe Slice cheese cake berperisa mango yang kak sue cuba buat...it's just a simple bare cake one without topping... agak gelap wajahnya kerana tak sabar... mengejar masa, lalu inilah akibat dari menaikkan suhu oven... but honestly, rasanya sedap, kurang manis, lembut dan tak muak... Kak sue buat ni masa anak2 kak sue balik sempena cuti Deepavali Jumaat lepas... Ada sesiapa nak cuba kek ni untuk minum petang? Kak sue dapat resepinya (dengan sedikit olahan sendiri - menderhaka dari resepi asal) dari CMG di :http://tiffinbiru.blogspot.com/2008/02/slice-cheese-cake.html


Kak sue ada juga buat Tapai beras yang menjadi kegemaran suami dan anak2, tapi disebabkan terlambat buat dan salah perkiraan hari (ada ke macam tu..???) anak2 dan suami tak dapat merasa tapai tu...Tak sempat 'masak' tapainya.. Bila mereka dah pergi pagi tadi, (anak2 balik kampus dan suami dah out station ke Terengganu), barulah tapai tu sedia untuk dimakan... Kak sue tak seronok nak update gambar tapai tu sebab mereka tak boleh makan...(sedihnyer!), nanti kalau terbaca entri ni mereka terliur la pulak.. tak baik kan..?? Sob, sob...!

Ermm....... walla! Ini English-style Cofee loaf yang amat kak sue gemari.. makan sekeping nak lagi dan lagi... Suami kak sue memang tak berapa suka makan kek, tapi bila kak sue buat kek yang satu ni... Alhamdulillah, boleh makan berkeping-keping pulak... Tambah enak jika dipasangkan dengan Nescafe O' atau Coffee panas..! Perasan tak bunga Kantan di sebelah kek tu..?? Itu hasil dari pokok yang kak sue tanam kat belakang rumah kami. Pokoknya rimbun, batangnya yang berdaun hijau lebar menjulang tinggi...sejuk mata memandang...! Bunganya pula besar dan cantik!!















Kalau ingin mencuba kek 'Real Coffee' English Style loaf ini, sila rujuk: http://oneperfectbite.blogspot.com/2009/04/real-coffee-cake.html

Kek yang di bawah ni memang tak payah nak cerita panjang lebar. Anak sulung kak sue (Abang) memang sukakan kek ni.. Cheese cake dari cream cheese! Cuma kali ni kak sue variasikan dengan perisa lemon, glaze nya dari jem Orange marmalade dan hiaskan dengan buah strawbery. Base nya kak sue buat dari biskut Marie berperisa coffee, kekacang Almond, Cashewnuts, serta cornflakes. Sengaja kak sue tebalkan base nya mengikut citarasa kak sue... suke..!


Resepi cheese cake ini asalnya kak sue dapat dari CMG jugak... Jika berminat mencuba sila rujuk CMG di:http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/09/blueberry-cheese-cake-dan-tetamu.html Namun, seperti biasalah... cheese cake kak sue ni telah kak sue olah mengikut bahan2 yang ada di dapur kak sue...


Hmmm....... dan yang di bawah ini adalah biskut gajus yang kak sue buat untuk minum petang... Rasanya agak unik kerana kak sue memandai-mandai blend cornflakes, cashewnuts dan kacang pistachio... tak sangka bila dicampurkan kesemuanya... sedap!!! Resepinya seperti biskut kekacang yang lain cuma diwarnakan dan dibentuk seperti buah gajus (woh tte-ghe kata orang Klate...)


Gambar di atas diambil sewaktu adunan biskut belum dimasukkan ke dalam oven.... Biskut ni dibentuk oleh anak bujang bongsu kak sue. Si abang menghias dengan 'kepala' cashewnuts. Dah masak, lupa pulak nak ambil gambar... terus di'ngap' jer...

Sebenarnya bukan saja-saja kak sue ajak pembaca main masak-masak kali ni... Bukan nak tukar blog ilmu ke blog resepi atau saja nak tayang kek dan biskut yang tak seberapa tu... Sementelah kak sue pun bukannya berniaga kek atau catering nak cari pelanggan di sini....hehe! Tujuan kak sue sebenarnya nak mengajak adik2 dan anak2 yang kurang kemahiran dalam soal masakan supaya tidak jemu belajar dan mencari ilmu dari blog-blog yang boleh memberi manfaat kepada diri dan keluarga.

Beberapa kemahiran seperti memasak, menyusun atur perabut rumah dan halaman serta kemahiran mendandan diri, ternyata boleh memberi nafas baru kepada diri dan juga rumah tangga... Ia boleh memberi inspirasi, kesegaran, mengeratkan silaturahim antara ahli keluarga (terutama jika si ibu mengajak anak2 turun ke dapur untuk sama2 menolongnya memasak sesuatu resepi); si ibu, bapa dan anak2 berganding bahu membersihkan halaman rumah, menyusun atur lanskap halaman; masukkan ke dalam senarai tanaman yang hendak ditanam pokok2 kesukaan suami dan anak2, agar mereka merasa dihargai dan diterima dalam sebuah institusi asas 'masyarakat keluarga'. Jangan sesekali kita bersifat memonopoli meskipun suami menyerahkan segalanya mengikut pertimbangan kita...

Mewujudkan masa berkualiti bersama keluarga amat penting untuk mengeratkan hubungan ahli keluarga, terutama jika anak2 dan /atau suami berada jauh dari rumah samada kerana belajar atau bekerja.... Selain dari bercuti bersama, kita boleh juga mewujudkan suasana kebersamaan secara 'in-situ' di mana kita dengan harga yang tidak seberapa, kita boleh membina suasana rumah yang santai seolah dalam percutian... Bersama ahli keluarga kita tanam pokok2 hiasan atau pokok2 buahan kesukaan ahli keluarga kita. Kita juga boleh membina kolam ikan dan wakaf (gazebo) jika ada di antara ahli keluarga yang menggemari ikan atau gemar bermain gitar/ membaca buku di luar rumah! Tidak perlu tanah dan halaman rumah yang berhektar, ruang halaman rumah teres juga boleh merealisasikan impian percutian keluarga kita jika kita bijak membahagi ruang....

Bagi mereka yang tinggal di rumah pangsa atau apartmen, binaan struktur air di suatu sudut dalam rumah dengan akuarium kecil sudah memadai meraih aktiviti bersama di hujung minggu! Kita boleh menukar air akuarium secara bergotong-royong, kita juga boleh memberi tugasan memberi makan ikan kepada anak2 agar mereka merasa bertanggung-jawab memikul sesuatu tugas kekeluargaan. Banyak lagi perkara yang boleh dilakukan bersama selain aktiviti memasak si ibu bersama anak2 dara / bujangnya di hujung minggu... Apa pun aktiviti sihat yang kita lakukan, jangan lupa memanjatkan doa kepada Illahi supaya rumah tangga dan ahli keluarga kita sentiasa diberkati Allah s.w.t.



Terima kasih kerana membaca.......





4 comments:
gravatar
fzi said...
November 7, 2010 at 10:29 PM  

Salam k sue...
Thx sudi highlight kan blog kita sama dalam edisi'mari main masak2' ni k sue... blog masak2 saya tu produknya kecil-kecilan je k sue, menu bese2 je yang duk main ulang masak hari2...

Sama2 kita upgrade kan kualiti kehidupan dari pelbagai sudut...kan k sue.. Moga beroleh rahmat dan berkat dari Allah Taala agar kasih-sayang seisi keluarga sentiasa mewangi...aminnn

gravatar
Sueozana said...
November 8, 2010 at 1:46 PM  

>>fzi

Wlkslm fzi..
Hehe..mestilah k sue highlight blog fzi, ie blog rujukan memasak utk k sue. Alhamdulillah, byk yg k sue dpt belajar dr resepi2 fzi selama ni...terutama masakan Kelantan.. Kluarga k sue pun suka resepi2 tu. Thanks ye fzi.

InsyaAllah, smoga Allah s.w.t memberkati keluarga kita, amiin..

gravatar
mamikelate said...
November 8, 2010 at 10:20 PM  

Comeii !!!

gravatar
Sueozana said...
November 9, 2010 at 12:00 AM  

>> Mamiklate

He3...
tq.

Post a Comment

Komen Tentang Blog Ini:

Related Posts with Thumbnails

Photo Albums at WiddlyTinks.com
Lilypie Kids Birthday tickers
***KEREDHAAN ALLAH terletak pada keredhaan kedua orang tua (ibu bapa), dan KEMURKAAN ALLAH terletak pada kemarahan orang tua***HR At-Tarmidzi.
Lilypie Kids Birthday tickers
YA ALLAH...
JADIKANLAH IBU BAPAKU, SUAMIKU, ANAK-ANAKKU DAN AKU, SEBAGAI HAMBA2MU YANG SOLEH...
BERKATILAH HIDUP KAMI DENGAN RAHMATMU... IZINKAN KAMI MENGHUNI SYURGAMU... LINDUNGI KAMI DARI API NERAKAMU...
Daisypath Anniversary tickers
Kasihanilah KAMI dan SAUDARA2 ISLAM KAMI... Ampuni dosa2 kami...Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Pengampun...
LAPIS...Lapis...Lapis...MY PASSION...


I Love Cheesecake.......!!!
.........and I love indian foods!!!

Sabda Rasulullah s.a.w;
"Seorang wanita yang mentaati suaminya serta menjaga solat dan puasanya, maka tertutuplah pintu-pintu neraka baginya dan masuklah ia ke mana-mana syurga yang disukainya..."
~WELCOME TO MY BLOG~
Dan... Syurga itu di bawah tapak kaki ibu...

Anok Tupai I & II ~Halim Yazid, Layaaannn..........

Jom kita Tai chi...
Warm up lah dulu...
Yeaah...Gerak kiri/kanan cam nak bersilat...
Pusing bahu n Lenggang kiri/kanan...
Bongkok n Pusing kepala..!
Lor... Ko amik gambo ker..?
Adehh... Sakit pinggang la plak..!
Hahaha.... Pasal tak leh stop ni...?


*The tale 0f you and I*


you gave walking sticks to others

yet you yourself were limping

you offered a lending hand

but it was you who needed help

you wore shields and armours

but it wasnt the outside that needed protection

you claimed others as foes and threats

yet you stabbed your very own heart

you blamed the time for being envious

was it not you who made the clock?

you walked the road with glitters and jewels

but back in home you slept on dirt

you conquered the lands and the oceans and skies

yet you moaned and screamed in dreams

you were the king of glorious men

but you were held captive of unseen strings

you claimed yourself a proud free man

yet you were chained to your old ventriloquist>

"By the power of Truth...."