feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

AL-FATIHAH


*************************BismillahirRahmanirRahim*************************
Bonda kak Sue
,
HAJJAH SITI AMINAH BT TAHIR telah kembali ke Rahmatullah pada Ahad, 20 Jun 2010 (7 Rejab 1431H). Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan dalam golongan hambaNya yang beriman. Amiiin... Al-Fatihah..

Terima kasih kepada yang sudi menghadiahkan Fatihah kepada bonda. Semoga Allah swt juga memberkati saudara-i...Wassalam.
Al-Fatihah...

Status Butter Golden Churn: Pening Lalat...

Labels: ,

Sumber berita ini saya baca dari blog seorang blogger masakan yg berhati mulia (terima kasih kepada beliau), iaitu utk menghebahkan status halal/haram produk yang kita gunakan dalam masakan harian, berikutan terdapat kenyataan yang menyatakan terdapat DNA babi produk butter Golden Churn.

Berita yang meragukan mengenai status halal produk ini sebenarnya berlegar di internet semenjak April 2011 lagi... Malangnya apabila saya semak di laman Halal JAKIM, tidak pula terdapat sebarang status mengenai produk ini

Di sini saya sertakan sekali salinan (copy n paste) surat pekeliling (memo) dari Jabatan Agama Johor bertarikh 18 Mei 2011, no. rujukan: JAJ.PNY.160/148/2.



Ni pula jawapan dari pihak pengeluarnya K.L Ballantyne Pty Ltd:
http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15



Golden Churn is a Certified Halal Butter without doubt

29th April 2011,

Golden Churn Certified Halal Butter
It has been brought to my attention that there are false claims about our Golden Churn Certified Halal Butter brand originating from West Malaysia.

I can reassure all our valued customers and consumers that both Ballantyne factories in Australia & New Zealand are Certified Halal by Halal certification authorities for all our butter brands we produce and distribute.

It is important to understand that each delivery of butter out of Australia and New Zealand carries mandatory quality standards from relevant Government Food Authorities including Food Standards Australia New Zealand (FSANZ), the Australian Quarantine and Inspection Service, (AQIS) and the New Zealand Food Safety Authority (NZFSA) in additional to strict Halal certification requirements. We confirm that our Golden Churn butter complies with the requirements of these authorities.

Ballantyne only use high quality milk to make cream that is churned into butter Ingredients are, Cows Milk, Milk solids (non fat), Moisture and 1.5-2% salt. No other additions, colours or preservatives are permitted. We are seeking legal advice to put an end to these false claims.

I wish to again reassure our loyal customers that these claims are false and our products are of the highest quality and Certified Halal.

Andrew Ballantyne
Executive Chairman
K.L.Ballantyne Pty Ltd


Dari pengamatan peribadi, butter ini memang berkualiti tinggi dan menghasilkan kek dll masakan yang sedap (terutama kek lapis Sarawak). Ramai yang menggunakannya. Pihak JAKIM perlulah mengeluarkan berita yang selaras dengan Jabatan Agama Islam Johor dan menghebahkan berita ini di laman akhbar utama jika benar status produk ini meragukan sebagaimana terdapat dalam MEMO JAIJ tersebut.

Sehingga kini berita ini hanya berlegar di internet, meniti di antara blog-blog masakan dan lain-lain blog yang perihatin dalam soal agama. Ini tidak memadai. Pihak JAKIM dan jabatan terlibat PERLU MENGHEBAHKAN berita ini di laman akhbar utama sekiranya berita ini benar. Malah, sekiranya ia hanyalah kenyataan palsu atau belum sahih, rasanya perlu juga ada tindakan / kenyataan dari pihak berwajib untuk memberi kata putus dari segi STATUS SEBENAR butter tersebut kerana ramai UMAT ISLAM yang menggunakannya.

Amat mengecewakan jika kemelut status halal/haram sesuatu produk itu dibiarkan berlarutan sedangkan pada tin produk tersebut sedia tecatit logo HALAL yang diterima pakai/diluluskan oleh JAKIM. Sudah pasti ramai umat islam yang tidak peka dengan berita seperti ini akan terus menggunakannya.

Di sudut lain, jika kenyataan (haram) produk itu hanyalah manipulasi dan stategi kotor pemasaran dari pihak tertentu, tindakan segera juga perlu diambil bagi mengelakkan ada pihak yang teraniaya dan menjejaskan keselamatan perniagaan yang akan memberi impak kepada iklim pelaburan dalam negara untuk jangka masa panjang.


* Mencari yang halal adalah fardhu*







5 comments:
gravatar
MamaFaMi said...
May 27, 2011 at 9:44 AM  

Kadang-kadang, I have doubts juga nak post these kind of informations kat blog. Sebab tak tahu mana satu nak trust. Yang ini kata ada sijil, yang itu pulak kata pengesahan dari pembuatnya.. So, hopefully this issues will end soon supaya kita ni semua aman tenteram nak gunakan whatever products pun kan?

p/s : My Fatin tu dah 18 dah. :D

gravatar
Sueozana said...
May 27, 2011 at 10:20 AM  

Hmm, betul tu mama. That's why I mohon kpd pihak yg bertanggungjawab spt JAKIM segera memberi kenyataan n kepastian berkaitan hal ini. Perkara ni membuatkan ramai terkeliru..

Oh, dah anak dara sunti Fatin ye.. alhamdulillah, mesti cantik mcm mama dia :)

gravatar
MOH KEMBARA said...
May 29, 2011 at 10:28 PM  

Assalamualaikum Sue, pe kabor? Lama akak tak mai sini. Pasal butter tu, harap2 kemelut keraguan ni berakhir cepat. Brand ni memang dah lama dijual kat Malaysia. Tapi sapa yg memula kuarkan citer kata dia tak halal? Sumber dari mana? Somebody help! Btw, akak punya blog dah buleh akak akses, Alhamdulillah!

gravatar
Sueozana said...
June 20, 2011 at 10:25 PM  

>> MOH KEMBARA

Wlkmslm kak..

Hmm, Su pn dah lama x menjenguk blog sdiri, dek masa x mengizinkan. Su pn x pasti tp yg jelas ia berlegar n meniti dr blog ke blog.. Nti su g jenguk akak key..!

gravatar
Xyrean said...
August 4, 2011 at 10:18 AM  

As-Salam..

Mohon keizinan untuk saya copy artikle ni ke blog saya. Terima kasih

Post a Comment

Komen Tentang Blog Ini:

Related Posts with Thumbnails

Photo Albums at WiddlyTinks.com
Lilypie Kids Birthday tickers
***KEREDHAAN ALLAH terletak pada keredhaan kedua orang tua (ibu bapa), dan KEMURKAAN ALLAH terletak pada kemarahan orang tua***HR At-Tarmidzi.
Lilypie Kids Birthday tickers
YA ALLAH...
JADIKANLAH IBU BAPAKU, SUAMIKU, ANAK-ANAKKU DAN AKU, SEBAGAI HAMBA2MU YANG SOLEH...
BERKATILAH HIDUP KAMI DENGAN RAHMATMU... IZINKAN KAMI MENGHUNI SYURGAMU... LINDUNGI KAMI DARI API NERAKAMU...
Daisypath Anniversary tickers
Kasihanilah KAMI dan SAUDARA2 ISLAM KAMI... Ampuni dosa2 kami...Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Pengampun...
LAPIS...Lapis...Lapis...MY PASSION...


I Love Cheesecake.......!!!
.........and I love indian foods!!!

Sabda Rasulullah s.a.w;
"Seorang wanita yang mentaati suaminya serta menjaga solat dan puasanya, maka tertutuplah pintu-pintu neraka baginya dan masuklah ia ke mana-mana syurga yang disukainya..."
~WELCOME TO MY BLOG~
Dan... Syurga itu di bawah tapak kaki ibu...

Anok Tupai I & II ~Halim Yazid, Layaaannn..........

Jom kita Tai chi...
Warm up lah dulu...
Yeaah...Gerak kiri/kanan cam nak bersilat...
Pusing bahu n Lenggang kiri/kanan...
Bongkok n Pusing kepala..!
Lor... Ko amik gambo ker..?
Adehh... Sakit pinggang la plak..!
Hahaha.... Pasal tak leh stop ni...?


*The tale 0f you and I*


you gave walking sticks to others

yet you yourself were limping

you offered a lending hand

but it was you who needed help

you wore shields and armours

but it wasnt the outside that needed protection

you claimed others as foes and threats

yet you stabbed your very own heart

you blamed the time for being envious

was it not you who made the clock?

you walked the road with glitters and jewels

but back in home you slept on dirt

you conquered the lands and the oceans and skies

yet you moaned and screamed in dreams

you were the king of glorious men

but you were held captive of unseen strings

you claimed yourself a proud free man

yet you were chained to your old ventriloquist>

"By the power of Truth...."