AL-FATIHAH
**************************************************
Buah Berangan aka Chesnut.. Ada Umppph!
Asal Usul Buah Berangan
Buah berangan ditanam di kebanyakan tempat di seluruh China, antaranya yang paling banyak termasuklah kawasan di provinsi Hebei dan Shandong. Buah berangan yang dihasilkan di Tai'an, Shandong amat terkenal kerana rasanya manis dan sedap. Buah berangan di Shandong dijadikan "makanan khusus untuk maharaja" sejak dulu kala lagi, iaitu sejak zaman Dinasti Jin dan Dinasti Yuan dalam sejarah China. Sekarang, jumlah eksportnya mencapai lebih seratus juta kilogram pada setiap tahun.
Jenis Tanah
Walaupun Buah Berangan boleh tumbuh dan bertoleransi pada tanah yang sangat berasid (diantara pH5.5 - 6.0), ia tidak boleh tumbuh dengan bagus pada tanah yang beralkali seperti tanah kapur...Namun ia membesar pada tanah yang terhasil daripada granit, batu pasir atau mineral syis. Pada tanah yang beralkali, pokok buah Berangan boleh tumbuh dengan mencantumkan ia pada akar stok pokok Oak.
Khasiat Pemakanan
Kandungan karbohidratnya jika dibandingkan gandum dan beras; mempunyai pelbagai asid gula kebanyakkannya sukros (socrose), glukosa (glucose), fruktosa (fructose) dan sedikit 'stachyose', dan 'raffinose'. Di sesetengah kawasan, pokok berangan manis dipanggil 'pohon roti'. Apabila berangan mulai ranum, keseluruhan buahnya hampir berkanji bila ditekan dengan jari dan mengandungi kandungan air yang tinggi. Setelah ranum, kanji tersebut perlahan-lahan bertukar kepada gula, dan kandungan lembapan juga mulai menyusut. Apabila menekan buah berangan, ada sedikit kekosongan dirasakan iaitu ruang dalaman tidak terlalu melekap diantara isi dan kulit.
Buah berangan mentah adalah satu-satunya 'kacang' yang mengandungi Vitamin C, iaitu lebih kurang 40mg setiap 100gram. Jumlah kandungan Vitamin C berkurangan hampir 40 % selepas dipanaskan. Buah berangan segar mengandungi lebih kurang 52% air melalui beratnya akan menyejat cepat ketika disimpan. Dalam masa satu hari, dengan kesejukan 20 celsius..beratnya akan hilang secara tetap dan kelembapannya hilang 70%. Kulit, kayu, daun dan biji sekamnya mengandungi Asid Tannin. Sekamnya mengandungi 10-13% Asid Tannin.
Buah Berangan ( mentah,berkupas )
Nilai nutrisi setiap 100g (3.5oz)
Tenaga = 820kJ (200kcal)
Karbohidrat = 44g
Gula = 11g
Lemak = 1.3g
Protein = 1.6g
Vitamin C = 40mg (67%)
Zat Besi = 0.94mg (8%)
Potassium = 484mg (10%)
Peratusan adalah berdasarkan nilai pemakanan USDA bagi orang dewasa.
Kaedah Memasak
4 kaedah asas memasak:-
Membakar
Panaskan ketuhar / oven pada 200 C. Letakkan buah Berangan pada dulang pembakar selama 10-15 minit, atau sehingga kulitnya terbuka sedikit dan isinya mudah ditekan dengan mata pisau.
Bakar / panggang / barbeku
Masak (sentiasa gaul) di dalam kuali sederhana panas, di besi gril atau berbeku selama 10-12 minit atau sehingga kulitnya terbuka sedikit. Tidak mengapa jika kulitnya kehitaman kerana setelah dikupas hanya isinya yang dimakan.
Gelombang mikro / Mikrowave
Letakkan buah Berangan di dalam loyang untuk melindungi plat gelombang mikro. Masak pada 850 watt / tinggi /100% selama 2-3 minit. Lebih mudah jika masak berulang kali, berhati-hati...mulai dengan masa yang singkat untuk lebih selamat.
Merebus
Letakkan buah Berangan kedalam periuk berisi air sejuk, tutup dan panaskan hingga didih selama 10-12 minit atau sehingga isinya lembut.
Komen Tentang Blog Ini:
*The tale 0f you and I*
you gave walking sticks to others
yet you yourself were limping
you offered a lending hand
but it was you who needed help
you wore shields and armours
but it wasnt the outside that needed protection
you claimed others as foes and threats
yet you stabbed your very own heart
you blamed the time for being envious
was it not you who made the clock?
you walked the road with glitters and jewels
but back in home you slept on dirt
you conquered the lands and the oceans and skies
yet you moaned and screamed in dreams
you were the king of glorious men
but you were held captive of unseen strings
you claimed yourself a proud free man
yet you were chained to your old ventriloquist>
"By the power of Truth...."
April 1, 2011 at 6:57 PM
memang sedap buah ni
April 1, 2011 at 8:59 PM
Assalamualaikum kak sue cayang...
dapat peluang makan yang ready nak ngap jer beli kat labuan..kat situ murah sikit kot..siap pek yg roasted tu,dengan pembuka kulit sekali..sedap gak kak..hehe..makan sampai lebam :D
April 2, 2011 at 9:40 AM
>> fazrin2211,
fav kak sue n kluarga dr dulu smpai la ni.. :)
April 2, 2011 at 9:42 AM
>> HaSue,
Makan Sue, jgn x makan... x kira masa chestnuts ni mmg ummmphhh! Dpt coffee panas mmg regu yg terbaik sambil nonton TV, hehe!
April 2, 2011 at 7:35 PM
Salam Sue, he he sedap buah ni. Ada sebatang pokok kat belakang rumah mertua akak kat Kg Deredebi tp kalau nak kutip banyak, akak gi ladang atas bukit di Laut Hitam. Tiap tahun merasa gak akak makan berkilo-kilo!
April 2, 2011 at 11:36 PM
>> MOH KEMBARA
Wlkmslm.
Ishh...best nyer kak!Beruntung kkak dpt merasa berkilo2.. kami kat sini nk beli byk2 pun seriau sbab mahal sgt. Stakat bgi anak2 merasa sket2 sorg je la.. :)
March 5, 2013 at 6:45 PM
Baru hri ini aku makan yg namanya buah berangan.sedap juga ya..
Post a Comment