feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

AL-FATIHAH


*************************BismillahirRahmanirRahim*************************
Bonda kak Sue
,
HAJJAH SITI AMINAH BT TAHIR telah kembali ke Rahmatullah pada Ahad, 20 Jun 2010 (7 Rejab 1431H). Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan dalam golongan hambaNya yang beriman. Amiiin... Al-Fatihah..

Terima kasih kepada yang sudi menghadiahkan Fatihah kepada bonda. Semoga Allah swt juga memberkati saudara-i...Wassalam.
Al-Fatihah...

"Aku terima nikahnya...." Bahagiakah anda???

Labels: ,

Pernikahan adalah sunnah yang dituntut dalam Islam demi mengelakkan perbuatan zina dan memastikan kesinambungan zuriat manusia sebagai khalifah di muka bumi ini tidak pupus.

Al Quran telah memberikan gambaran yang cukup jelas mengapa diciptakan kaum lelaki dan wanita. Surah Al Baqarah ayat 187 bermaksud;

".....isteri-isteri kamu itu adalah sebagai pakaian bagi kamu dan kamu pula sebagai pakaian bagi mereka..."

'Pakaian' dalam ayat ini membawa maksud 'keperluan' di antara suami dan isteri di antara satu sama lain, baik dari segi keperluan atau pakaian zahir mahupun batin.

Pakaian pada diri seorang suami bermaksud kemampuan melindungi isteri dan anak-anaknya, kejujuran dan keikhlasan, kasih sayang, amanah memikul tanggung jawab, pendidik, pemaaf, penyabar dan pembimbing. Ke semua sifat suami ini amat diperlukan oleh isteri dan zuriat yang bakal dilahirkan dari perkongsian hidup mereka berdua.

Pakaian bagi seorang isteri pula adalah ketaatan kepada suami, keupayaan menyintai suami dengan ikhlas, naluri keibuan untuk menjaga, mendidik dan mencurah sepenuh kasih sayang kepada anak-anaknya, dan yang terpenting dalam sifat atau pakaian wanita adalah kesabaran.

Hanya kekuatan iman dan taqwa sahaja yang dapat melahirkan akhlak yang mulia di atas untuk menghiasi diri setiap lelaki dan wanita. Kerana itu, Islam menegaskan, kekuatan pegangan agama adalah tunggak atau syarat utama yang perlu dalam memilih pasangan untuk dinikahi sebagai isteri atau suami. Jangan sekali-kali kita berlandaskan nafsu, kecantikan dan harta semata-mata, dalam dorongan untuk memilih pasangan. Pra syarat ini amat penting dalam membina rumah tangga yang 'sakinah' iaitu rumah tangga bahagia dan menjana kelahiran ummah yang soleh dan solehah, insyaAllah.

Kebahagiaan dalam berumah tangga akan berkekalan apabila pasangan saling memerlukan, saling menghormati dan saling menjaga serta melindungi maruah diri dan pasangan masing-masing. Aspek pengurusan dan pembangunan sesebuah keluarga akan pincang jika sesebuah rumah tangga itu dibina tanpa berasaskan keimanan, tanggung jawab, kesabaran serta toleransi di antara suami isteri dan seterusnya anak-anak. Ia akan menjadikan hubungan kekeluargaan menjadi goyah dan musnah.

Resepi rumah tangga bahagia:

1- Kepercayaan
Setiap pasangan perlu saling mempercayai antara satu sama lain dan hapuskan perasaan curiga yang boleh menimbulkan perasaan cemburu yang melampau dan perselisihan faham.

2- Kasih sayang dan persefahaman
Pernikahan adalah penyatuan hidup di antara dua manusia yang mungkin berbeza sifat di samping mempunyai kesamaan-kesamaan tertentu. Fahami dan terimalah perbezaan pasangan kita dan cari titik kesamaan dan kesesuaian yang boleh dikongsi bersama. Elakkan dari bersifat egois dan tidak boleh mengalah terhadap pasangan dan anak-anak, kerana itu akan mendorong kepada konflik dalam perhubungan suami isteri serta menjarakkan perhubungan dengan anak-anak.

3- Toleransi dan pengorbanan
Sekiranya timbul perselisihan pendapat di antara suami isteri atau dengan anak-anak, segeralah mencari jalan penyelesaian dengan kembali kepada ajaran Islam. Toleransi dan pengorbanan demi kebahagiaan seisi keluarga amat dituntut dalam Islam. Isteri mesti taat dan menghormati suami. Suami mesti membimbing isteri seandainya tersalah langkah atau pendirian. Anak mesti mentaati dan menghormati ke dua ibu bapanya. Namun, jika suami, bapa atau ibu yang tersalah langkah atau pendirian, Islam tidak pernah melarang mereka dari menerima dan mendengar nasihat isteri atau anak. Islam sentiasa menegakkan yang benar meskipun pahit untuk diterima. Islam juga menggalakkan musyawwarah atau perbincangan dan kata sepakat. Untuk membina keluarga yang bahagia, kita tidak boleh bersifat mementingkan diri sendiri.

4- Mendidik
Sifat mendidik berlandaskan hukum Islam dan berilmu pengetahuan perlu ada pada setiap pasangan dan ibu bapa. Tugas setiap pasangan dan ibu bapa adalah mendidik pasangannya dan anak-anaknya dengan cara berhemah agar menjadi insan yang digariskan oleh Islam. Serlahkan kasih sayang dan kejujuran dalam mendidik ahli keluarga.

5- Masa berkualiti
Dalam kesibukan mencari rezeki untuk keperluan keluarga, kita perlu meluangkan masa yang berkualiti bersama pasangan dan anak-anak. Kesibukan masa dan jarak yang terpisah di antara pasangan dan anak-anak akan mewujudkan jurang perhubungan di antara keluarga dan ia menjadikan hubungan kekeluargaan menjadi hambar ditelan waktu. Jangan biarkan pasangan dan anak-anak merasa terpinggir. Kasih sayang dan perhatian sama pentingnya berbanding keperluan wang dan harta dalam melengkapi rumah tangga yang bahagia dan sempurna.

Percutian bersama pasangan akan menyemarakkan kembali ikatan dan perasaan kasih sayang di antara suami isteri. Selama mana pun usia perkahwinan, setiap pasangan perlu memperbaharui perasaan kasih sayang dan semarak cinta di antara mereka, agar mewujudkan hubungan yang saling memerlukan. Sementara percutian keluarga bersama anak-anak pula akan menjadikan anak-anak merasai kehadiran mereka dalam keluarga dihargai dan bermakna. Sedewasa manapun anak-anak, mereka tetap ingin merasa dikasihi dan dihargai.

Kehidupan, dalam aspek apa sekalipun, adalah proses pembelajaran yang tidak pernah berhenti. Setiap hari setiap pasangan dan ahli keluarga perlu berusaha mempelajari dan mengubah diri menjadi yang lebih baik dari hari-hari sebelumnya. Mudah-mudahan kita dapat memiliki rumah tangga yang bahagia, 'baiti jannati' iaitu 'rumahku syurgaku..!'

Wassalam.

Gambar pernikahan Elyana ehsan dari budiey.com, ekahwin.com

2 comments:
gravatar
fazrin2211 said...
April 16, 2011 at 2:30 PM  

doa banyak2 minta dibahagiakan, dan dijauhi segala kejahatan

gravatar
Sueozana said...
May 14, 2011 at 12:26 PM  

Amiinn... betul tu. Doa adalah senjata kaum muslimin.. :)

Post a Comment

Komen Tentang Blog Ini:

Related Posts with Thumbnails

Photo Albums at WiddlyTinks.com
Lilypie Kids Birthday tickers
***KEREDHAAN ALLAH terletak pada keredhaan kedua orang tua (ibu bapa), dan KEMURKAAN ALLAH terletak pada kemarahan orang tua***HR At-Tarmidzi.
Lilypie Kids Birthday tickers
YA ALLAH...
JADIKANLAH IBU BAPAKU, SUAMIKU, ANAK-ANAKKU DAN AKU, SEBAGAI HAMBA2MU YANG SOLEH...
BERKATILAH HIDUP KAMI DENGAN RAHMATMU... IZINKAN KAMI MENGHUNI SYURGAMU... LINDUNGI KAMI DARI API NERAKAMU...
Daisypath Anniversary tickers
Kasihanilah KAMI dan SAUDARA2 ISLAM KAMI... Ampuni dosa2 kami...Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Pengampun...
LAPIS...Lapis...Lapis...MY PASSION...


I Love Cheesecake.......!!!
.........and I love indian foods!!!

Sabda Rasulullah s.a.w;
"Seorang wanita yang mentaati suaminya serta menjaga solat dan puasanya, maka tertutuplah pintu-pintu neraka baginya dan masuklah ia ke mana-mana syurga yang disukainya..."
~WELCOME TO MY BLOG~
Dan... Syurga itu di bawah tapak kaki ibu...

Anok Tupai I & II ~Halim Yazid, Layaaannn..........

Jom kita Tai chi...
Warm up lah dulu...
Yeaah...Gerak kiri/kanan cam nak bersilat...
Pusing bahu n Lenggang kiri/kanan...
Bongkok n Pusing kepala..!
Lor... Ko amik gambo ker..?
Adehh... Sakit pinggang la plak..!
Hahaha.... Pasal tak leh stop ni...?


*The tale 0f you and I*


you gave walking sticks to others

yet you yourself were limping

you offered a lending hand

but it was you who needed help

you wore shields and armours

but it wasnt the outside that needed protection

you claimed others as foes and threats

yet you stabbed your very own heart

you blamed the time for being envious

was it not you who made the clock?

you walked the road with glitters and jewels

but back in home you slept on dirt

you conquered the lands and the oceans and skies

yet you moaned and screamed in dreams

you were the king of glorious men

but you were held captive of unseen strings

you claimed yourself a proud free man

yet you were chained to your old ventriloquist>

"By the power of Truth...."