AL-FATIHAH
**************************************************
Jom makan Pisang...!
Jangan meremehkan khasiat pisang. Selain menjadi kegemaran sebagian besar atlet kebangsaan dan antarabangsa, kerana ia mengenyangkan tanpa menggemukkan, pisang juga amat berkhasiat bagi kesihatan serta kecantikan.
Pisang tidak hanya mudah dicerna, tetapi juga mengandung 9 kandungan nutrisi dan memulihkan tenaga. Berbanding buah yang lain, pisang lebih mudah dinikmati begitu sahaja tanpa melibatkan proses yang merumitkan.
Sebiji pisang yang matang akan mengandung 99 gram (gr) kalori, 1,2 gr protein, 0,2 gr lemak, 25,8 miligram (mg) karbohidrat, 0,7 gr serat, 8 mg kalsium, 28 mg fosfor, 0,5 mg besi, 44 RE vitamin A, 0,08 mg vitamin B, 3 mg vitamin C dan 72 gr air.
Namun untuk mendapatkan manfaatnya, kita perlu pandai memilih kerana hanya pisang yang matang sahaja dapat mengubah gula darah menjadi glukosa semulajadi, serta cepat diserap ke dalam molekul darah.
Ciri-ciri pisang yang matang, adalah pisang yang kulitnya berwarna hijau kekuningan, kuning bersih atau kuning yang bertompokan warna coklat, bergantung kepada jenisnya. Semua kandungan dalam pisang yang matang dapat memberi beberapa manfaat kesihatan seperti:
1. Sumber Tenaga
Pisang dapat dicerna dengan mudah, sehingga gula yang terdapat di dalamnya akan diubah menjadi sumber tenaga yang baik untuk pembentukan tubuh, menguatkan otot dan juga sangat bagus untuk menghilangkan lelah.
2. Ibu Hamil
Wanita hamil dianjurkan untuk banyak memakan pisang atau makanan berasaskan pisang, kerana mengandungi asid folat tinggi yang penting bagi kesempurnaan janin, pembentukan sel-sel baru justeru mencegah terjadinya kecacatan bayi dalam kandungan.
Sebiji pisang matang mengandungi sekitar 85-100 kalori. Dengan memakan dua biji pisang segar, keperluan sekitar 58 mikrogram asid folat dapat dipenuhi. Di samping itu pisang juga dapat membantu menjaga keseimbangan kandungan glukos dalam darah yang dapat mengurangi 'morning sickness' bagi ibu hamil.
3. Penderita Anemia
Kandungan zat besi yang cukup tinggi pada pisang, dapat menstimulasi produksi hemoglobin dalam darah bagi penderita anemia. Dua buah pisang sehari, sangat baik untuk penderita anemia.
4. Penderita Sakit Ulser
Sebagai buah yang dapat dimakan secara langsung, pisang tidak menyebabkan iritasi atau kerosakan usus bagi penderita ulser usus. Buah ini sering digunakan untuk merawat penyakit usus, disebabkan teksturnya yang lembut, iaitu dengan mencampurkan pisang pada segelas susu cair.
5. Penyakit Lever
Bagi penderita lever, dua biji pisang sehari dengan tambahan satu senduk madu, akan menambah selera makan dan tenaga.
6. Kelecuran / Parut
Khusus untuk mereka yang kulit melecur akibat terbakar, daun pisang amat baik untuk rawatan. Caranya, kulit yang terbakar disapu dengan campuran abu daun pisang (daun dibakar lebih dahulu) dan minyak kelapa. Campuran ini mampu mendinginkan kulit yang terbakar. Bagi yang mempunyai parut ringan akibat luka yang baru sembuh pula, boleh menggosokkan bahagian dalam kulit pisang ke atas parut tersebut seterusnya akan menipiskan dan menghilangkan kesan parut.
7. Mengurangkan Stress
Pisang mengandung Potasium, yaitu mineral utama yang membantu menormalkan denyutan jantung, membantu peredaran oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan kadar air dalam tubuh. Ketika mengalami stress, metabolisme tubuh akan meningkat drastis sehingga mengurangi kadar potasium tubuh. Dengan memakan pisang, kadar Potasium dalam tubuh akan seimbang.
8. Penyakit Stroke
Berdasarkan The New England Journal of Medicine, memakan pisang setiap hari akan menurunkan risiko kematian akibat stroke sehingga 40%.
9. Mengawal Suhu
Di beberapa negara, pisang dianggap sebagai makanan pendingin yang dapat menurunkan suhu fizikal dan emosi ibu hamil. Di Thailand contohnya, ibu hamil memakan pisang untuk memastikan bayi lahir dengan suhu optima.
10. Meningkatkan Kekuatan Otak
Di sebuah sekolah di Britain, 200 orang pelajar mampu lulus cemerlang dalam ujian akhir hanya dengan bersarapan pisang. Mereka juga kerap memakan pisang ketika waktu rehat di sekolah serta makan tengahari, keranab pisang mampu meningkatkan kekuatan otak.
Pelajar-pelajar dari sekolah tersebut yang dijadikan responden dalam sebuah kajian, telah membuktikan bahwa kandungan potasium pada pisang membuatkan mereka lebih aktif dalam pembelajaran di dalam dan di luar kelas.
Selain itu, pisang juga bermanfaat kepada dunia kecantikan. Seperti juga pada buah-buahan lain, seperti avokado, bengkuang dan mentimun, pisang juga kerap dijadikan sebagai masker wajah, atau untuk merawat rambut rosak dan melembutkan kulit tangan.
Pisang juga berperanan dalam menurunkan atau menaikkan berat badan. Sebuah kajian telah membuktikan bahwa seseorang mampu menurunkan berat badannya dengan berdiet pisang.
Bila ingin menurunkan berat badan, secara mudahnya makanlah empat biji pisang dan empat gelas susu 'non fat' atau susu cair dalam sehari. Lakukan selama tiga hari dalam seminggu.
Dari pisang dan susu tersebut, kita mendapat 1,250 kalori. Menu ini cukup sihat bagi keperluan tubuh kita. Selain menurunkan berat badan, diet pisang juga membantu kulit wajah menjadi lebih bersih dan tidak berminyak.
Bagi yang ingin menambah berat badan, makanlah segelas 'Banana shake' yang dicampur madu, kacang dan mangga, sesudah makan. Menu ini bila diamalkan setiap hari, akan membantu menaikkan berat badan.
Pisang juga mampu membantu perokok mengatasi ketagihan nikotin. Kandungan vitamin B6 dan B12 yang terdapat di pisang, dapat meneutral pengaruh nikotin dalam tubuh. Manakala enzim bromelain yang terkandung di pisang pun, terbukti dapat meningkatkan kekuatan tenaga batin kaum lelaki.
Jenis-jenis Pisang
Pisang ini juga dikenali sebagai pisang Bunga. Pisang ini berbentuk panjang, pada peringkat permulaannya ianya berwarna hijau dan kemudian berubah menjadi warna kuning pucat. Ianya berkulit tebal dan senang dikupas. Satu tandan pisang Embun yang besar, beratnya boleh menjangkau antara 15 hingga 35 kilogram. Setiap tandan pula mempunyai 7 hingga 9 sikat dengan bilangan 100 hingga 200 biji buah pisang. Manakala setiap sikat pula mengandungi 14 hingga 15 biji buah pisang. Panjang buah pisang jenis ini berukuran 15 hingga 20 sentimeter dan lebarnya 4 sentimeter . Ketinggian pokok pisang ini ialah kira-kira 5 meter.
Pisang Emas
Saiz buah pisang ini adalah kecil tetapi rasanya lazat berbanding dengan pisang jenis lain. Apabila ianya ranum, buah serta isinya berwarna kuning keemasan . Buah pisang ini mudah lebam dan bertukar menjadi kehitaman. Setiap tandan mempunyai berat antara 7 hingga 9 kilogram, 6 hingga 7 sikat dengan bilangan 100 hingga 150 biji buah pisang. Panjang buah pisang ini bersaiz 9.0 saentimeter dan lebarnya ialah 3.5 sentimeter. Pokok pisang Emas adalah kecil sahaja.
Pisang Rastali
Buah pisang ini bersaiz sederhana. Kulitnya berwarna kuning dan agak kasar. Terdapat bintik-bintik hitam dan coklat di atas permukaan kulitnya serta ianya mudah dikupas. Isinya pula berwarna putih atau krim pucat. Setiap tandan mempunyai berat kira-kira 10 kilogram, 7 hingga 8 sikat dengan bilangan 90 hingga 100 biji buah pisang . Manakala setiap sikat mengandungi 10 hingga 14 biji buah pisang. Panjang buah pisang Rastali ialah kira-kira 12.0 sentimeter dan lebarnya berukuran 3.7 sentimeter.
Terdapat pelbagai jenis pisang yang tumbuh subur di negara kita selain dari tiga jenis pisang yang telah diterangkan. Ianya adalah seperti pisang Berangan, pisang Masak Hijau, pisang Nipah, pisang Raja, pisang Tanduk, pisang Awak dan tidak ketinggalan juga pisang Raja Udang yang dipercayai tidak boleh dimakan.
Perubatan & Kesihatan
Selain itu, bunga pisang boleh direbus dan airnya diminum bagi mengubati penyakit kencing manis. Kulit pisang boleh digunakan untuk merawat kudis. Caranya ialah dengan menggosokkan kulit pisang pada kudis, dua atau tiga kali sehari sehingga kudis sembuh.
Buah pisang pula boleh menjadi penyembuh kepada masalah sembelit. Caranya ialah dengan mengisar halus dua biji pisang bersama dua gelas air. Kemudian sejukkan jus tersebut di dalam peti ais selama setengah jam dan amalkan meminumnya sebanyak dua kali sehari. Jus pisang ini boleh melegakan penyakit ulser dan penyakit gastritis atau radang perut.
Di samping itu juga, menurut perubatan Cina, pisang Kaki dipercayai amat berkesan untuk meredakan demam. Serbuk putih yang terdapat di permukaan buahnya baik untuk paru-paru dan jantung. Pisang jenis ini juga dipercayai berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, meningkatkan pengaliran darah dalam pembuluh darah koronari, mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu.
Kecantikan
Air dari batang pisang dikatakan berkhasiat bagi melebatkan rambut, caranya mudah sekali hanya perlu membuat lubang pada batang pisang kemudian ditutup dengan plastik dan dibiarkan semalaman hingga air bertakung didalamnya lalu disapukan ke kulit kepala.
Manakala kulit pisang Emas pula digosokkan pada kulit untuk wajah yang halus dan licin.
Komen Tentang Blog Ini:
*The tale 0f you and I*
you gave walking sticks to others
yet you yourself were limping
you offered a lending hand
but it was you who needed help
you wore shields and armours
but it wasnt the outside that needed protection
you claimed others as foes and threats
yet you stabbed your very own heart
you blamed the time for being envious
was it not you who made the clock?
you walked the road with glitters and jewels
but back in home you slept on dirt
you conquered the lands and the oceans and skies
yet you moaned and screamed in dreams
you were the king of glorious men
but you were held captive of unseen strings
you claimed yourself a proud free man
yet you were chained to your old ventriloquist>
"By the power of Truth...."
December 6, 2010 at 2:07 PM
oh menariknya gambar pisang raja udang tu... x penah makan lagi
thx 4 d info
December 6, 2010 at 11:45 PM
Kak sue pn x pnah makan...hehe!
April 18, 2017 at 5:21 AM
Pisang Raja Udang Atau Pisang Kidang Kalau Di Daerah Saya Dan Rasanya Manis Dan Dingin Di Mulut
August 26, 2022 at 9:39 PM
Salam
August 26, 2022 at 9:39 PM
Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570
Post a Comment