feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

AL-FATIHAH


*************************BismillahirRahmanirRahim*************************
Bonda kak Sue
,
HAJJAH SITI AMINAH BT TAHIR telah kembali ke Rahmatullah pada Ahad, 20 Jun 2010 (7 Rejab 1431H). Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan dalam golongan hambaNya yang beriman. Amiiin... Al-Fatihah..

Terima kasih kepada yang sudi menghadiahkan Fatihah kepada bonda. Semoga Allah swt juga memberkati saudara-i...Wassalam.
Al-Fatihah...

Puasa Yang Haram Hukumnya

Labels:


Waktu haram puasa adalah waktu di mana umat Islam dilarang berpuasa. Ia jatuh pada hari-haribesar (hari perayaan mengikut kalendar Islam) yang mana hikmahnya adalah ketika semua orang bergembira, seseorang itu perlu turut bersama merayakannya.

Bagaimana pun terdapat hari-hari selain hari perayaan yang turut ditegah oleh agama Isalam dari melakukan ibadah puasa. Hari-hari yang dilarang berpuasa adalah:

§ Berpuasa pada Hari Raya Aidil Fitri (1 Syawal )

§ Berpuasa pada Hari Raya Aidil Adha (10 Zulhijjah )

§ Berpuasa pada hari-hari Tasyrik (11, 12, dan 13 Zulhijjah )

§ Berpuasa sehari pada hari Jumaat

§ Berpuasa pada Hari Syak (30 Sya’aban)

§ Berpuasa selamanya (setiap hari)

§ Berpuasa ketika dalam haid / nifas – bagi wanita

§ Berpuasa sunat tanpa keizinan suami- bagi wanita

1. Hari Raya Aidil Fitri

1 Syawal telah ditetapkan sebagai hari raya bagi umat Islam. Ia adalah hari kemenangan yang harus dirayakan dengan bergembira. Kerana itu syariat telah menetapkan bahwa di hari itu tidak dibenarkankan siapa pun berpuasa kerana hukumnya adalah haram. Biarpun tidak ada apa yang boleh dimakan, paling tidak harus membatalkan puasanya dengan sekadar meminum air atau tidak berniat untuk puasa. Sabda Rasulullah saw;

نَهَى رَسُولُ اللهِ صَلىَّ اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ صِيَامِ يَوْمَيْنِ: يَوْمَ الفِطْرِ وَيَوْمَ الأَضْحَى – متفق عليه

Maksudnya: Rasulullah saw melarang berpuasa pada dua hari: hari Fitri dan hari Adha. (Hadis riwayat Muttafaq ‘alaihi)

2. Hari Raya Aidil Adha

10 Zulhijjah pula adalah Hari Raya Qurban, iaitu hari kebesaran dan kemuliaan bagi umat Islam yang mengerjakan Haji di Baitullah. Namun ia turut diraikan oleh seluruh umat Islam lain yang tidak menunaikan fardhu Haji pada tahun tersebut. Hari itu umat Islam diharamkan berpuasa dan malah disunatkan untuk menyembelih haiwan Qurban dan membagikannya kepada fakir msikin dan keluarga. Ini bertujuan agar semua umat Islam samada yang mampu mahupun yang kurang berkemampuan, turut merasakan kegembiraan dengan mendapat pembahagian daging haiwan qurban dari golongan yang mampu tersebut, dan bersama merayakan hari kebesaran itu.

3. Hari Tasyrik

Hari Tasyrik jatuhnya pada 11, 12 dan 13 bulan Zulhijjah, iaitu sehari selepas Aidil Adha. Pada tiga hari itu umat Islam masih dalam suasana perayaan Hari Raya Aidil Adha, sehingga masih diharamkan untuk berpuasa. Namun sebagian pendapat mengatakan bahwa hukumnya makruh, bukan haram, dengan andaian kemungkinan orang yang sedang mengerjakan Haji di Mekah ada yang tidak mampu membayar dam haji, maka mereka berpuasa 3 hari selama dalam ibadah haji. Sabda Rasulullah saw:

إِنَّهَا أَيَّامُ أَكْلٍ وَشُرْب وَذِكْرِ اللهِ تَعَالى – رواه مسلم

Maksudnya: Sesunggunya hari itu (Tasyrik) adalah hari makan, minum dan zikrullah (Hadis riwayat Muslim)

4. Puasa sehari saja pada hari Jumaat

Puasa ini haram hukumnya bila tanpa didahului dengan hari sebelum atau sesudahnya. Kecuali ada kaitannya dengan puasa sunat lainnya seperti puasa sunat nabi Daud, iaitu berpuasa selang sehari (sehari berpuasa dan sehari tidak). Maka bila jatuh hari Jumat giliran untuk puasa, boleh berpuasa. Sebagian ulama tidak mengharamkannya secara mutlak, namun hanya makruh sahaja.

5. Puasa pada hari Syak

Hari syak adalah pada 30 haribulan Sya‘ban di mana timbul keraguan tentang awal bulan Ramadhan kerana hilal (bulan) tidak kelihatan. Saat itu tidak sahih apakah sudah masuk bulan Ramadhan atau belum. Ketidaksahihan ini disebut syak. Dan secara syari‘i umat Islam dilarang berpuasa pada hari itu, pad setiap tahun.

6. Puasa Selamanya

Diharamkan bagi seseorang itu untuk berpuasa terus setiap hari. Meski dia sanggup untuk mengerjakannya kerana kekuatan fizikal atau kesihatan yang baik. Secara syari‘i puasa seperti itu ditegah oleh Islam. Bagi mereka yang ingin melakukan banyak ibadah puasa, Rasulullah saw menyarankan untuk berpuasa seperti puasa Nabi Daud as iaitu berpuasa selang sehari sehari. Itu sudah memadai.

7. Wanita dalam haid atau nifas

Wanita yang sedang mengalami haid (darah kotor yang keluar setiap bulan) atau nifas (darah yang masih keluar setelah bersalin / melahirkan anak) diharamkan mengerjakan puasa. Ini kerana keadaan wanita tersebut yang masih berhadas besar, iaitu belum suci dari darah yang hukumnya najis. Apabila tetap melakukan puasa, maka berdosa hukumnya. Bagaimanapun jika ianya berkebetulan pada bulan Ramadhan, wanita tersebut tetap wajib menggantinya di hari lain, di luar bulan Ramadhan nanti.

8. Puasa sunat bagi wanita tanpa izin suaminya

Seorang isteri yang ingin mengerjakan puasa sunat (puasa di luar bulan Ramadhan), maka wajib meminta izin dahulu daripada suaminya. Bila mendapatkan izin, barulah dia boleh berpuasa. Jika tidak diizinkan suaminya tetapi dia tetap berpuasa, maka puasanya haram secara syari‘i.

Dalam situasi ini suami berhak untuk memaksanya berbuka puasa. Kecuali jika si isteri telah mengetahui bahwa suaminya tidak ‘ingin bersamanya’ pada hari tersebut. Misalnya ketika suaminya berjauhan darinya (bertugas) atau dalam keadaan ihram haji atau umrah atau sedang beri‘tikaf.

Sabda Rasulullah saw yang maksudnya: Tidak halal bagi seorang wanita untuk berpuasa tanpa izin suaminya sedangkan suaminya ada di hadapannya. Kerana hak suami itu wajib ditunaikan dan merupakan fardhu bagi isteri, sedangkan puasa itu hukumnya sunat sahaja. Kewajiban tidak boleh ditinggalkan untuk mengejar yang sunat.

0 comments:

Post a Comment

Komen Tentang Blog Ini:

Related Posts with Thumbnails

Photo Albums at WiddlyTinks.com
Lilypie Kids Birthday tickers
***KEREDHAAN ALLAH terletak pada keredhaan kedua orang tua (ibu bapa), dan KEMURKAAN ALLAH terletak pada kemarahan orang tua***HR At-Tarmidzi.
Lilypie Kids Birthday tickers
YA ALLAH...
JADIKANLAH IBU BAPAKU, SUAMIKU, ANAK-ANAKKU DAN AKU, SEBAGAI HAMBA2MU YANG SOLEH...
BERKATILAH HIDUP KAMI DENGAN RAHMATMU... IZINKAN KAMI MENGHUNI SYURGAMU... LINDUNGI KAMI DARI API NERAKAMU...
Daisypath Anniversary tickers
Kasihanilah KAMI dan SAUDARA2 ISLAM KAMI... Ampuni dosa2 kami...Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Pengampun...
LAPIS...Lapis...Lapis...MY PASSION...


I Love Cheesecake.......!!!
.........and I love indian foods!!!

Sabda Rasulullah s.a.w;
"Seorang wanita yang mentaati suaminya serta menjaga solat dan puasanya, maka tertutuplah pintu-pintu neraka baginya dan masuklah ia ke mana-mana syurga yang disukainya..."
~WELCOME TO MY BLOG~
Dan... Syurga itu di bawah tapak kaki ibu...

Anok Tupai I & II ~Halim Yazid, Layaaannn..........

Jom kita Tai chi...
Warm up lah dulu...
Yeaah...Gerak kiri/kanan cam nak bersilat...
Pusing bahu n Lenggang kiri/kanan...
Bongkok n Pusing kepala..!
Lor... Ko amik gambo ker..?
Adehh... Sakit pinggang la plak..!
Hahaha.... Pasal tak leh stop ni...?


*The tale 0f you and I*


you gave walking sticks to others

yet you yourself were limping

you offered a lending hand

but it was you who needed help

you wore shields and armours

but it wasnt the outside that needed protection

you claimed others as foes and threats

yet you stabbed your very own heart

you blamed the time for being envious

was it not you who made the clock?

you walked the road with glitters and jewels

but back in home you slept on dirt

you conquered the lands and the oceans and skies

yet you moaned and screamed in dreams

you were the king of glorious men

but you were held captive of unseen strings

you claimed yourself a proud free man

yet you were chained to your old ventriloquist>

"By the power of Truth...."